Права та обов'язки банків і клієнтів під час воєнного стану

  • Читається за 15 хв

Попри війну з росією банки продовжують працювати на благо економіки країни та сумлінно надавати послуги своїм клієнтам. З моменту повномасштабного вторгнення Нацбанком України було прийнято ряд важливих рішень для стабілізації банківської системи та полегшення кредитної ситуації для багатьох українців. Водночас воєнний стан не звільняє громадян від кредитних зобов’язань. Докладніше про це у матеріалі.

Які права та обов'язки мають клієнти банків під час воєнного стану

Як і в мирний час, під час воєнного стану банки зобов’язані якісно і повною мірою надавати клієнтам свої послуги. Відповідно, клієнти повинні виконувати наявні перед банком зобов’язання, у тому числі кредитні.

Після 24 лютого 2022 року більшість банків впровадили «кредитні канікули». Це допомогло клієнтам впоратися з фінансовим навантаженням у перші місяці повномасштабного вторгнення. Однак з поверненням банків до звичайного режиму роботи повернулася і необхідність виплачувати наявні кредити.

Найкращий вихід у цій ситуації — підтримувати зв'язок із кредиторами. Це допоможе уникнути судових позовів, арешту рахунків та іншого майна тощо. Якщо ви маєте складну фінансову ситуацію і не можете вчасно погасити заборгованість, зверніться до банку з проханням про реструктуризацію боргу. Так ви можете отримати кращі умови для виплати кредиту, наприклад, зменшення процентів чи відстрочку платежів на певний час.

Подібні рішення ухвалюються індивідуально по кожному клієнту. На це впливають різні фактори: кредитна історія, сума заборгованості, політика банку тощо. Тобто, чим краще ви обслуговували свій кредит, тим більше у вас шансів на реструктуризацію у разі необхідності. Остаточне рішення залишається за фінансовою установою.

Однак, все ж є певні пом’якшення для клієнтів. Згідно з Законом України №2120-IХ, під час воєнного стану і впродовж 30 днів після його закінчення:

  • громадяни звільняються від сплати штрафу або пені чи інших штрафних платежів, передбачених кредитним договором;
  • у разі прострочення внесення платежів фінансовим установам заборонено збільшувати процентну ставку за користування кредитом. Виняток — випадки, коли така зміна прописана у кредитному договорі.

Якщо до заборгованості все ж включили сплату штрафу після 24 лютого 2022 року, радимо звернутися до вашого банку з письмовою вимогою щодо її списання.

Як sportbank виконує свої зобов’язання перед клієнтами у період воєнного стану

Попри складні обставини, з першого дня повномасштабного вторгнення sportbank продовжує своєчасно і якісно надавати послуги своїм клієнтам. Ба більше: упродовж 2022 року команда мобільного банку запустила чимало нових продуктів. Про деякі з них розкажемо далі.

Найбільш довгоочікуваною послугою для клієнтів став депозит «Boooster» зі ставкою до 18% річних. Варто зауважити, це одна з найкращих процентних ставок на ринку. Можна відкрити класичний депозит або скористатися функцією дострокового розірвання договору. У такому разі річна ставка буде на 0,5% нижчою. Серед інших переваг — щомісячна виплата процентів або докапіталізація на суму процентів. Мінімальна сума — 500 грн. Максимальний строк вкладу — 12 місяців з можливістю автопролонгації.

Не менш важливим став запуск дебетової картки sport біла у ГРН, USD та EUR. Адже тепер зберігати власні кошти та отримувати виплати стало ще зручніше. Щодо валютних карток, вони стануть у пригоді для розрахунків за кордоном чи іноземних сайтах. Сплачуйте зручно за вигідним курсом.

Також хочемо згадати про запуск особливої послуги — «Спільний збір коштів». З нею допомагати іншим стало ще зручніше. Якщо вам необхідно зібрати гроші на ЗСУ, волонтерку, інші важливі речі, достатньо створити відкритий збір у додатку sportbank та поділитися ним у соцмережах. Усі охочі можуть зручно зробити донат, перейшовши за посиланням.

Попереду старт ще багатьох важливих продуктів. Проєкт не зупиняється ні на мить, щоб і надалі надавати якісні послуги для клієнтів, а користування додатком ставало ще зручнішим. Ще не зі sportbank? Приєднуйтеся до команди мобільного банку!

img
img

Хочеш бути першим?

Підписуйся на корисні листи від sportbank!
Без спаму, води й зайвих калорій
img
img
img
img

Досі без картки sportbank?
Активуй!

img
Введи номер телефону та отримай посилання для завантаження додатку
Активуй sportbank. Активуй себе!