Депозит чи накопичувальний рахунок: що вибрати?

  • Читається за 10 хв

Депозит чи накопичувальний рахунок? Про це ми вже розповідали у попередніх дописах багато, але вирішили все ж конкретизувати різницю між ними. Тож почнемо.

Що таке накопичувальний рахунок?

Це рахунок, який слугує своєрідною скарбничкою з бонусом у вигляді відсотків. Такий рахунок у кожного банку має свою назву, але суть одна й та сама.

Кожен із нас має фінансові цілі та мрії. Покупка нового телефону, подорож у давно омріяне місто, навчальні курси, які постійно відкладаються на потім. Не завжди є можливість придбати те ще хочеш одразу. Набагато простіше робити це маленькими, але регулярними кроками. Глобальні покупки потребують заощаджень. Накопичувальний рахунок — саме про це. Крім планування та «організації» коштів на ваші мрії, накопичувальний рахунок має відсоток річних. Тобто, ви не тільки збираєте гроші, а ще й примножуєте їх. 

Що таке депозит?

Депозит — також спосіб накопичення та примноження грошей. Хоча у цьому випадку акцент саме на примноженні. Працює це так: ви кладете кошти на депозит під визначений термін та ставку річних. За цей час банк інвестує їх для отримання прибутку. За спливом визначеного часу депозиту ви отримаєте свої гроші з відсотками. Наче нічого не робили, а збережень стало більше.

За терміном дії вклади бувають короткострокові (1-12 місяців) та довгострокові (12 місяців та більше).

Депозит дозволяє грошам не просто лежати на рахунку, а працювати. Це допомагає зберегти кошти від інфляції та назбирати на великі мрії.

Яка різниця між депозитним та накопичувальним рахунком?

Обидва рахунки дозволяють отримати відсотки за зберігання коштів у банку. Вибір між депозитом та накопичувальним рахунком залежить від ваших потреб та фінансової стратегії.

Різниця між депозитом та накопичувальним рахунком у тому, що:

  1. Гроші на депозит ви вносите одноразово на певний строк з можливістю поповнювати на певну суму. Накопичувальний рахунок ви поповнюєте потроху і на суму, яку хочете.
  2. Під час зняття коштів з накопичувального рахунку відсотки не втрачаються. Під час закриття депозиту нараховані відсотки згорають (йдеться про депозит без можливості дострокового розірвання).
  3. На відміну від депозиту, на накопичувальний рахунок можна переказати будь-яку суму та будь-коли. Депозит має обмеження за мінімальним вкладом. 
  4. Відсоткова ставка за депозитом вища. Сума залежить від строку депозиту та можливості дострокового розірвання.

На що звернути увагу під час вибору рахунку?

  1. Відсоткова ставка — прибуток, який ви отримаєте від депозиту/накопичувального рахунку. Чим вища ставка, тим вищий прибуток ви отримаєте.
  2. Строк. Тривалість депозиту може бути від кількох місяців до років. Строк накопичувального рахунку, як правило, необмежений. Відштовхуйтесь від своїх можливостей та очікувань.
  3. Мінімальна сума. Обирайте депозит, мінімальна сума якого посильна для вас.
  4. Умови зняття. Як правило, можливість дострокового зняття дорівнює меншим відсоткам по депозиту. Ви повинні визначитись, що для вас важливіше — вища відсоткова ставка чи можливість зняти кошти достроково.
  5. Спосіб нарахування відсотків. Відсотки можуть нараховуватись на щоденний залишок або на мінімальний залишок коштів протягом місяця.
  6. Обмеження за підвищеною ставкою. Зверніть увагу на те, коли починає нараховуватись ставка. Може бути таке, що вона почне діяти через місяць або навіть рік з моменту відкриття депозиту.

Депозит та ощадний рахунок у Sportbank

У Sportbank ви можете відкрити депозит «Boooster» або накопичувальний рахунок «Рюкзак».

У чому особливість депозиту «Boooster» від sportbank?

  1. У нашого депозиту найвища процентна ставка річних на ринку — від 14,5 до 18% (залежить від строку та можливості дострокового розірвання). Ви тільки уявіть, як можна примножити свій дохід!
  2. Ви можете вибрати зручний для вас строк депозиту — 1,2,3,6,9 або 12 місяців. Чим довший строк, ти більший відсоток процентної ставки річних.
  3. У вас є вибір — стандартний накопичувальний депозит або з можливістю дострокового зняття. З другим варіантом відсоток депозиту нижчий на 0,5. Та якщо ви хвилюєтесь, що гроші можуть вам знадобитися швидше, цей варіант ідеальний для вас.
  4. Мінімальна сума депозиту — 500 грн, максимальна необмежена.
  5. Виплата відсотків відбувається щомісяця.
  6. Можливість поповнення щомісяця. Лиш зверніть увагу, що максимальна сума поповнення за місяць має бути не вищою за початкову суму вкладу.
  7. Оформлення повністю онлайн, не потрібно нікуди ходити та підписувати документи. Все відбувається в додатку sportbank.

Переваги накопичувального рахунку «Рюкзак»

  • ставка — 10% річних. Гроші не лежатимуть без діла — вони примножуватимуться;
  • можливість перерахувати кошти назад на картку в будь-який момент. Тому, ви зможете скористатися ними, як тільки це стане вам потрібно;
  • виплата відсотків щопʼятниці. І вихідні одразу стануть приємнішими ;)
  • можливість встановити декілька цілей для накопичення;
  • різні способи автопоповнення, до речі про них:

Автоматичний спосіб поповнення «Рюкзаку» має декілька варіантів:

  1. Перерахування % від кожного надходження. Ви обираєте %, сума якого буде перераховуватись на «Рюкзак» з кожним надходженням на карту.
  2. Округлення залишку. Ви обираєте округлення залишку до 10, 100 чи 1000. Щодня система буде заокруглювати залишок на вашому рахунку й перераховувати його на ваш пасивний рахунок.
  3. Перерахування обраної суми з картки. Ви обираєте суму й день місяця, а ми щомісяця автоматично перераховуємо обрану суму до «Рюкзаку».
  4. Перерахування % від кожної покупки. Ви обираєте %, який буде перераховуватись на «Рюкзак» з кожної покупки.

Накопичувальний рахунок «Рюкзак» працює за такою схемою:

  1. Обираєте ціль (одну або декілька), на яку ви хочете накопичити.
  1. Вказуєте суму, яку потрібно накопичити.
  2. Обираєте спосіб поповнення рахунку: самостійний чи автоматичний.
  3. Система працює ;)

У яких випадках вигідніше відкрити депозит?

Якщо ви маєте накопичення та хочете, щоб вони працювали, то депозит — ідеальний варіант. Висока відсоткова ставка, гнучкий вибір строку, виплата відсотків щомісяця. А якщо допускаєте, що заощадження можуть вам знадобитися раніше, обирайте депозит з можливістю короткострокового розірвання. З депозитом ви отримуєте максимальний прибуток серед інших пасивних вкладів.

Кому підійде відкриття накопичувального рахунку?

Якщо ви хочете накопичити на щось конкретне чи просто хочете непомітно відкладати відсоток зі свого заробітку, обирайте накопичувальний рахунок. Це краще, ніж просто збирати гроші на картці. Адже ви отримуєте додатково % річних.

Наприклад, ви отримуєте зарплату в останні дні місяця. Оберіть посильну для вас суму, яку можете відкладати щомісяця. Або оберіть відсоток від кожного зарахування на картку. Маленькими кроками можна заощадити кругленьку суму. До того ж якщо вам раптово знадобляться ці гроші, ви одразу ж можете перерахувати їх назад на картку.

img
img

Хочеш бути першим?

Підписуйся на корисні листи від sportbank!
Без спаму, води й зайвих калорій
img
img
img
img

Досі без картки sportbank?
Активуй!

img
Введи номер телефону та отримай посилання для завантаження додатку
Активуй sportbank. Активуй себе!